Strusie

W naszym zoo znajdują się strusie Emu- z Australii i Nandu z Ameryki Południowej

Strusie (strusiowate) – monotypowy rząd (Struthioniformes) ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes obejmujący rodzinę strusi (Struthionidae).

Występowanie

Strusie obejmują nielotne ptaki lądowe, zamieszkujące półpustynie i sawanny Afryki, na terenach na południe od Sahary (cztery podgatunki) oraz Syrię i Półwysep Arabski (podgatunek wymarły około 1940).

Cechy charakterystyczne

Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

  • największe z żyjących współcześnie ptaków,
  • obecność dwóch palców,
  • dymorfizm płciowy,
  • stadne, żyją w niewielkich grupach,
  • poligamiczne,
  • świetnie przystosowane do warunków półpustynnych,
  • odżywiają się pokarmem mieszanym.

Systematyka

W rzędzie Struthioniformes wyróżnia się tylko jedną żyjącą rodzinę Struthionidae, do której należy jeden rodzaj i dwa gatunki

  • Rodzaj: Struthio
  • struś czerwonoskóry (Struthio camelus)
  • struś szaroskóry (Struthio molybdophanes)

Oprócz tego do rzędu Struthioniformes należy wymarła rodzina Eleutherornithidae.

Wg niektórych klasyfikacji do rzędu Struthioniformes zalicza się również rodziny:

  • kiwi (Apterygidae) – zamiast do rzędu Apterygiformes;
  • kazuary (Casuariidae) i emu (Dromaiidae) – zamiast do kazuarowych (Casuariiformes);
  • nandu (Rheidae) – zamiast do Rheiformes.

Badania molekularne i niektóre morfologiczne sugerują, że strusie są grupą siostrzaną w stosunku do wszystkich pozostałych współczesnych paleognatycznych (w tym kiwi, emu, kazuarów i nandu).