Indykowate

W naszym zoo znajduje się indyk: kanadyjskie, czerwony i biały.

Indyki (indykowate) – rodzina ptaków z rzędu grzebiących. Obecnie zaliczana do rodziny kurowatych. Obejmuje gatunki grzebiące, zamieszkujące południową część Ameryki Północnej. Udomowiona forma indyka jako ptak hodowlany występuje kosmopolitycznie.

Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

  • masa 3-11 kg
  • głowa i góra szyi naga, pokryta brodawkowatą skórą w kolorze niebieskim i czerwonym
  • samce wyraźnie większe, o nieco jaskrawszym ubarwieniu, posiadają na nogach ostrogi, na szyi dobrze rozwinięte korale oraz dobrze widoczny pędzel.
  • dobrzy biegacze
  • latają dobrze, lecz niechętnie
  • większość dnia spędzają na ziemi, ale nocują na drzewach
  • zamieszkują lasy i ich obrzeża
  • oba gatunki są poligamiczne
  • tokujący samiec przybiera charakterystyczną pozę rozkładajac wachlarzowaty ogon; jednocześnie brodawki i korale na głowie i szyi nabrzmiewają
  • głos stanowi charakterystyczne gulgotanie
  • gniazdo na ziemi; często budują je, składają w nim jaja i wspólnie je wysiadują dwie samice
  • wyprowadza jeden lęg w roku
  • w zniesieniu 4 do 17 jaj
  • w okresie lęgowym osiadłe, poza nim koczują
  • pożywienie stanowią rośliny uzupełniane drobnymi zwierzętami.

Do rodziny należy jeden rodzaj obejmujący dwa gatunki:

  • Rodzaj: Meleagris
    • indyk (Meleagris gallopavo)
    • indyk pawi (Meleagris ocellata)